Van generatie op generatie
Huwelijkstradities
Een huwelijk is een heel speciale dag voor twee mensen die voor elkaar gekozen hebben. Deze dag zit vol met tradities, gewoonten en gebruiken waarvan we vaak niet weten hoe ze zijn ontstaan of waar ze vandaan komen.
Huwelijkstradities zijn overgedragen van generatie op generatie. Sommige gebruiken zijn in de loop van de tijd verdwenen, andere zijn erbij gekomen.
Elk land heeft zijn eigen huwelijkstradities. Zo knippen ze in Spanje de stropdas van de man en de kousenband van de bruid in stukjes en verkopen deze aan resp. de mannelijke en vrouwelijke gasten. Deze ludieke actie is bedoeld als bijdrage aan de kosten van de bruiloft.
De manier van feesten verschilt ook van land tot land. Zo viert bijv. in Griekenland het hele dorp mee op het feest, iedereen is uitgenodigd. Dat kunnen wij ons in Nederland niet voorstellen.
Even terug naar het Nederlandse huwelijksfeest, hoe zit het bij ons met de gewoonten en gebruiken?
Trouwjurk
Tegenwoordig kan eigenlijk alles: lang, kort, groen, rood of zwart. Vroeger was er maar één kleur voor de trouwjurk en dat was wit. Niet alleen omdat wit symbool staat voor puurheid en maagdelijkheid. De oorsprong van de witte trouwjurk ligt in de Romeinse tijd omdat wit daar de feestkleur was. Een bruid die in deze tijd kiest voor een witte jurk, ‘smokkelt’ dus niet.
Bruidssluier
De sluier is het oudste kledingstuk dat we kennen voor de bruid. Van oorsprong staat de sluier voor de ondergeschiktheid van de vrouw aan God en aan haar man. Tijdens de emancipatiebeweging van de jaren zestig kwam daar verzet tegen en veel vrouwen tilden zelf hun sluier op tijdens de ceremonie als teken van onafhankelijkheid.
Trouwringen
De ronde vorm van de ringen en het feit dat ze uit een stuk gemaakt zijn, staat voor oneindige liefde. Goud staat voor de onvergankelijkheid.
Bruidstaart
Vroeger dachten de mensen dat het gist in het gebak goed was voor de vruchtbaarheid van het bruidspaar en dat de kruimels geluk brachten voor de gasten. Het aansnijden van de taart gebeurde vroeger door de bruid. Zij gaf daarmee aan dat zij voor de dagelijkse maaltijd zou gaan zorgen. Tegenwoordig snijden bruid en bruidegom juist samen de taart aan als teken van verbondenheid.
Something old, something new, something borrowed, something blue
Dit gebruik kennen wij uit Engeland en Amerika, maar wordt ook in Nederland wel toegepast. De bruid moet iets ouds en iets nieuws (bij zich) dragen, iets geleends en iets blauws. In sommige families is er een familiesieraad dat door alle bruiden gedragen wordt. De kleur blauw wordt vaak verwerkt in de kousenband en symboliseert bruidsgeluk.
Rijst strooien
Door het strooien van rijst wensen de gasten het verse bruidspaar voorspoed en veel kinderen toe. Het strooien van rijst of bloemblaadjes gebeurt meestal bij het verlaten van de kerk of het stadhuis. Als alternatief wordt ook vaak gekozen voor het blazen van zeepbellen.
Geef een reactie